•• Chlieb - výživný základ stravy ••
Už tridsaťtisíc rokov ľudia poznajú a konzumujú chlieb. Poskytuje energiu, najmä vo forme sacharidov, je zdrojom esenciálnych živín, vlákniny a fytochemikálií.
Základné ingrediencie pri výrobe chleba sú múka, voda, kvasnice a soľ.
Múka sa používa najmä pšeničná, ale v poslednej dobe ide do popredia aj múka ražná či ovsená. Nutričná hodnota chleba je závislá od typu múky, ktorá sa používa pri jeho výrobe. Obilnina je bohatá na vlákninu. Tá nášmu telu poskytuje esenciálne stopové prvky, vitamíny skupiny B, minerálne látky nachádzajúce sa najmä vo vonkajšej vrstve zrna. Celozrnné múka obsahuje väčšie množstvo spomenutých prvkov ako biela múka.
Voda je veľmi významná prísada, ktorá je potrebná k vyformovaniu cesta. Ďalšia jej významná úloha spočíva v tom, aby sa kvasnice mohli aktivovať (kysnutie cesta). Voda by mala byť stredne tvrdá, čo znamená skôr bohatšia na minerálne soli, aby cesto bolo súdržnejšie.
Kvasnice, tzv. pekárske droždie, obsahujú živé lisované kvasinky (Saccharomyces cerevisiae), drobné jednobunkové huby vajcovitého tvaru viditeľné iba pod mikroskopom. Obsahujú ďalšie dôležité látky prospešné pre ľudský organizmus – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny skupiny B, vitamín D, enzýmy, minerálne soli a stopové prvky. Droždie môže byť čerstvé alebo sušené. Hodnota sušeného droždia je rovnako „živá“ a hodnotná ako čerstvého droždia.